onsdag 5 oktober 2011

Översättningsnyckel för Almegas avtalskrav 2011 - sista delen

Almegas krav nummer 6:
"Frysta ingångslöner
Sänk trösklarna till det första jobbet för dem som står långt bort från arbetsmarknaden. Lönen ökar snabbt när man väl kommer in."



Översättning: För att vi ska kunna få ett i grunden lägre löneläge i Sverige så måste vi börja med att sänka den lön man får på sitt första jobb. Vi kallar den sänkningen för att "frysa ingångslönerna".
Du som inte har ett jobb ska vara tacksam om du får ett jobb.Det är en underskattad ynnest att få slita häcken av sig för någon annan. I det läget kan du inte ha krav på att få en lön som du till exempel kan försörja dig på. Det räcker med att du faktiskt får lön.
Om företagen inte behöver betala så mycket i lön till varje person så säger vi att de kommer anställa fler med de pengar som blir över. Men eftersom ett företag aldrig kan få pengar "över" så fanns det tyvärr inte pengar till att anställa fler.
Och till sist - vi kan inte förklara varför företagen faktiskt snabbt skulle höja lönerna bara för att lönen var lägre i från början. För så gör ju inte många av Almegas företag med de som har låga ingångslöner idag.
Vi hoppas hur som helst i en våt dröm att facken går på det och släpper kraven på rimliga lägstalöner. 


Almegas krav nummer7: 
"Rätt folk på rätt plats vid rätt tid

Nya regler för omställning behövs som bygger på företagens behov och de anställdas behov av anställningsbarhet."


Översättning: Vi i Almega är med i Svenskt näringsliv. Det är en typ av paraplyorganisation där flera arbetstagarorganisationer är med. Frågor som inte bara berör Almegas företag får Svenskt Näringsliv driva. Men vi hjälps så klart åt.
En sak både vi på Almega och Svenskt Näringsliv har bestämt oss för att verkligen inte gilla är en gammal och ganska tandlös skyddslag; vi kan kalla den Lars.
Vi vet att Lars egentligen inte ställer till med så mycket problem, men eftersom han har funnits i många år så känner du till vår retorik vid detta laget: Lars är omodern.
Trots att Lars inte har så många tänder och aldrig har haft, så har vi, som är oerhört partiska, och några verklighetsfrämmnde politiker, som är oerhört dåligt pålästa, gett oss f-n på att Lars ska bort. Bara blotta tanken på Lars gör oss helt perplexa.



Trots att våra medlemsföretag ofta dribblar bort Lars så fort det ska sägas upp folk så menar vi i princip att det är fackens och Lars fel att människor måste sluta på företagen. Och att företagen genom att INTE kompetensutveckla sin personal har hittat en väg runt Lars tar vi på Almega inget ansvar för.
Inte heller tänker vi komma med vettiga alternativ till Lars, utan vill helst godtyckligt och ensidigt bestämma på våra företag utan facklig inblandning eller annan möjlighet för våra anställda att opponera sig.


Lars heter egentligen något annat.


Sammanfattning av Almegas erbjudande till dig som är anställd:

  • När du anställs får du
    • en låg lön
  • När du är anställd får du
    • ingen rätt till en löneutveckling
    • ta smällen om företaget går lite knackigt
    • gilla läget och jobba på helgen
  • När vi vill säga upp dig får du
    • sluta om vi säger det

Doktor Kosmos – Hoten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar