söndag 2 oktober 2011

Översättningsnyckel för Almegas avtalskrav 2011 - del 3



Almegas krav nummer 4: 
"Moderna människor vill ha moderna avtal
Medarbetare och arbetsgivare behöver anpassade lösningar som fyller ömsesidiga behov. Bort med stela regler."



Översättning:
Du är väl modern?! Då vill du såklart ha en modern deal med din arbetsgivare!

Förr, när det var omodernt, så tecknade facken och företagen avtal som både företagen och de anställda tyckte var bra och som gagnade båda parter.
Det tycker vi på Almega känns omodernt.
Det skulle bli mycket mer modernt om de nya avtalen gagnade företagen mer än de anställda.

Det vi menar när vi säger att vi vill ha bort "gamla stela regler" är att vi vill till exempel skrota lagen om anställningsskydd, LAS och på andra sätt försämra din trygghet och dina rättigheter i arbetslivet.
Vi vill att du som jobbar på våra företag ska tänja mer på dina gränser, bli vigare, mer flexibel och anpassa dig, din familj, din ekonomi och dig själv till de behov som våra företag har för tillfället.
Här ser vi en stor risk att bli förstådda så vi kan inte skriva det rakt ut.
Men: ja, det kommer inte att gagna dig.


Almegas krav nummer5:
"Alla har rätt till lön men inte till löneutveckling.Alla accepterar att lönen är en slags betygsättning av genomfört arbete. Individgarantierna måste tas bort."

Översättning:
Det både glädjer och skrämmer oss att pengar blivit den starkaste drivkraften i samhället. Den som inga pengar har får gå med rumpan bar. Och bland de som har pengar gäller det att i alla fall ha mer pengar än grannen.
Så det glädjer oss att våra företag är de som har pengarna och att vi därmed har stor makt över människors liv. Samtidigt så skrämmer det oss lite att företag även i framtiden måste betala ut löner till er anställda.
Men vi har gott om förslag på hur det ska bli mindre pengar än tidigare.
Och till färre personer.

Alla kan inte få mer i lön varje år, det förstår du nog. Så du som inte riktigt "hängt med" i år kan inte räkna med att få någon höjd lön alls.
För vi upprepar en mening från det första kravet, som vi riktigt vill understryka. Bort med individgarantierna!
Individgaranti som innebär att så länge du inte gjort en extra dålig insats på jobbet så får du i alla fall en liten löneökning varje år. Som vi skrev under krav nummer 1 så är det visserligen oftast inflation i Sverige, som gör att din lön blir lite mindre värd varje år om den inte höjs.
Förr i den omoderna världen så kunde du räkna med  en liten ökning.
Men nu när det är modernt så får nu noll. Då blir det ju också jättelätt att räkna ut din nya lön!
Vi vill att du ska tänka på "noll kronor" ungefär som "vit inredning" - ingen färg men bländande fräscht och ... modernt!
Det låter ju helt galet, det vet vi. Men vi vet också att om man säger galna saker tillräckligt många gånger så kan de bli accepterade. Vi hoppas på det.
Och till sist: Det här skäms vi inte för att säga, för vi tycker faktiskt så.
Vi bedriver ingen välgörenhetsinrättning och tänker inte gulla med er anställda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar