torsdag 29 september 2011

Översättningsnyckel för Almegas avtalskrav 2011 - del 2

Almegas krav nummer 2 innehåller mer om löneutvecklingen på företagen. Almega vill ha en närmre koppling mellan de enskilda företagens resultat och hur stor lönehöjningarna ska bli.
Det tycker Unionen också kan vara okej. Men på flera av de företag som har sådana avtal idag så ljuger företagen om sina vinster, eller bollar bort vinster till andra länder. Hepp! Så är inte de avtalen värda pappret de skrevs på.
DET måste Almega och deras medlemsföretag adressera innan fler sådana avtal kan tecknas.


Krav 2:
"Löne- och företagsutveckling måste gå hand i hand
Lönebildning är ett verktyg för att utveckla både företag och medarbetare i rätt riktning. Goda arbetsinsatser ska belönas."


Översättning: 
Vi inser att företagen tyvärr även i framtiden kommer att behöva betala ut löner till de som jobbar. Kanske till och med tvingas företagen höja lönerna för vissa extra duktiga medarbetare så de stannar kvar på företagen. 
Men det gäller bara om företaget går bra. 
Går det dåligt ska företagen så klart inte ha någon buffert att ta till utan det är de anställda som ska ta smällen. 
Till exempel så ska ingen kunna räkna med några löneökningar alls. Och det borde vara lättare att sparka folk.
Mer om det i kommande krav.



Almegas krav nummer 3 handlar åter igen om lönebildning. Och åter igen så utmålas centralt förhandlade procentsatser som något som inte "människor" vill ha. Men vad Almega missar att säga är att det redan idag går utmärkt som företag att ha lönesamtal med alla medarbetare och att komma överrens om hur stor höjning som helst. Unionen kommer inte att säga emot. Men såklart går också detta krav ut på att dra undan golvet och sänka lönekostnaderna totalt för Almegas företag. Glöm inte det.

Krav 3:
"Människor vill ha inflytande över sin lön
Lokal lönebildning ger mer motiverade medarbetare och högre lönsamhet. Välkomnas av både företag och anställda."

Översättning:
VI på Almega vill ha mer inflytande över din lön. Om företagen bara ger löneökning till den som stretar på mest kommer företagen snart bara ha duktiga medarbetare som inte vabbar eller vill vara ledig på helgen.  Och då blir företaget mer lönsamt. Och ett lönsamt företag välkomnas självklart av både företag och de anställda som inte gått in i väggen än.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar